О клубуИсторија клуба / Функционери клуба / Стадион

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Историја 


Фудбалски клуб Дрина основан је августа 1945. и био је прва спортска организација формирана у граду послије рата. Иницјативни састанак одржан је на фудбалском игралишту (приближно иста локација на којој се и сада налази), а присустовали су му: Никола Мастилица, Бранко Чизмар, Ђорђо Томић, Зијо Сарајлић, Фета Сабировић, Бошко Ковачевић, Џемко Алијагић и капетан ЈНА Прокица Жигић.
Након расправе о потреби оснивања клуба и обезбјеђења најнужније опреме, као и о давању имена клубу (да ли Златица или Дрина), договорено је да клуб добије име Дрина и да се за првог предсједника изабере Никола Мастилица. Када је основан, Клуб је имао само једну лопту и 5 црвених дресова предратног фудбалског клуба Змај од Ноћаја.

У првој години постојања Дрина није била укључена у такмичарско – регистровани спорт, већ је играла само пријатељске утакмице са клубовима из сусједних градова и оближњих војних јединица. Прву утакмицу Дрина је одиграла у Љубовији са домаћим тимом и побједила са 3:1. Прва утакмица Зворничана о којој је штампа писала одиграна је 17. марта 1946. године у Тузли између Слободе и Дрине, и била је то, највјероватније, прва првенствена утакмица фудбалера из Зворника. Побједила је Слобода са 9:1. У првим послијератним годинама Дрина је највећи успјех постигла 1949. и 1952. године, када осваја првенство Тузланског подсавеза и разиграва за улазак у Републичку лигу са прваком добојског (1949.) и бањалучког (1952.) подсавеза. Посебно интересовање владало је за утакмицу са Текстилцом из Дервенте, прваком Добојског подсавеза, који је у оно вријеме имао врло јак тим.

Године 1952. Дрина је изборила улазак у Републичку лигу разигравајући са фудбалерима из Приједора (у Зворнику побједа од 3:1, и пораз у Приједору од 2:1), али у овом рангу такмичења није одиграла ни једну утакмицу, јер је исте године расформирана Републичка лига.

Поред људи који су већ споменути у овом тексту, познатији чланови Дрине и они који су њене боје бранили више година у послијератном периоду (негдје до средине шездесетих година) били су: Нурија Ћатић, Владо Шутић, Шемсо Хаџинурбеговић, Радо Антонић, Ђокара Данојловић, Јусуф Ћатић, Ахмет Бојић, Мехмед Тирић, Сафет Куршумовић, тренер Авдо Смајић, Мехо Шехић, Назиф Шехић, Енвер Даутовић, Мехидин Авдић, Хусеин Јахић, Драгомир Васковић, Бранко Павловић Бабо, Миливоје Благојевић, Хазим Ибрахимовић Зарка, Зијо Кадић...

Као дугогодишње активисте и чланове управе Дрине у овом периоду посебно истичемо Абдулаха Хамбираловића, Брату Данојловића и Салиха Мујаковића, као и молера Крсту Обрадовића који је материјално помагао зворнички фудбал, посебно када би овај западао у финансијске потешкоће.

По распаду Југославије осниван је 1992. године Фудбалски савез Републике Српске, који је у сезони 1995/96. оргаганизовао прво такмичење у фудбалу на територији Републике Српске, а чији је члан била и Дрина. Играла је у Групи Исток али је на крају сезоне заузела предпоследње место и испала у Другу лигу. После само једне сезоне Дрина се као првак Друге лиге група Бијељина враћа у Прву лигу 1997. године, али поново испада 2000. године. Вратила се 2002. године где је остала до 2010. године

У сезони 2009/10. Дрина је освајањем првог места у Првој лиги Републике Српске постигла свој до данас највећи успех пласирјући се у Премијер лигу Босне и Херцеговине. Ипак, у Премијер лиги се није дуго задржала, јер се након само једне сезоне проведене у њој поново вратила у Прву лигу РС. Послије испадања из Премијер лиге БиХ Дрина преживљава тешке тренутке уз велике финансијске проблеме. Екипа се углавном бори за опстанак а након бројних одлазака фудбалера тим углавном сачињавају играчи који су донедавно играли у јуниорској екипи. Ипак, иако видно подмлађена екипа, Дрина биљежи изванредне резултате и након кратког времена Зворничани поново освајају прво мјесто у сезони 2013/14. и тако по други пут подижу пехар намијењен најбољој екипи у РС а истовремено остварују и пласман у Премијер лигу БиХ.

успјеси:
Аматерски вицешампион СФР Југославије : 1 (1971/72)
Аматерски шампион Босне и Херцеговине : 1 (1971/72)
Шампион Тузланског подсавеза: 2 (1948/49, 1951/52)
Шампион Друге лиге Републике Српске : 2 (1996/97, 2001/02) 
Шампион Републике Српске : 2 (2009/10, 2013/14)

Фотографије из прошлости од ФК Дрина погледајте овде: Слике

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Функционери


Миодраг Јевтић
  Предсједник

- Стево Савић и Милош Перић
  Потпредсједници

- Драган Марковић
  Директор

- Милан Ђокић
  Спортски директор

- Бојан Ћирковић 
  Секретар

- Управни одбор клуба: Јован Томић, Гордан Вуковић, Момчило Радовић

Адреса: Приобални пут бб, 75.400 Зворник,
Телефон(факс): +387(56)/215-512,
Е-маил: fkdrinazvornik@teol.net 


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Стадион Стадион: "ФК Дрина Зворник";
Капацитет: 3. 020 мијеста 
Google earth: 44°23′00.38"N, 19°06′17.01"E
Кратка историја: Стадион "ФК Дрина Зворник" је вишенамјенски објекат. Власник стадиона је Скупштина општине Зворник Своје фудбалске мечеве овде игра као домаћин ФК Дрине Зворник. Стадион има капацитет од 3.020 мјеста.

Први фудбалски стадион у Зворнику налазио се на садашњој локацији стамбених блокова познатијих и као насеље "Б - блокови". За вријеме Другог свjетског рата стадион је премjештен у близини садашње локације гдjе се стадион налази. Садашњи стадион је изграђен и отворен 1945. године и све до 2009. године био је без клупа за сједење. Све до почетка његовог реконструисања, стадион је имао око 1. 500 мјеста.

Уласком ФК Дрине Зворник у Премијер лигу БиХ 2010. године на стадиону долази до потпуне реконструкције. Тако се гради нова трибина на истоку и тако се капацитет стадиона повечава на 3.020 мјеста.