понедељак, 28. фебруар 2011.

Двоструки аршини Зукановића

Извор: Фокус

Већ послије првог прољећног кола у Премијер лиги БиХ почеле су нечасне радње појединаца који воде ФСБиХ. Сама одлука да се играју утакмице првог кола била је ван свих резона, јер је пет стадиона било под снијегом и постојали су само минимални услови за игру. У суботу су због велике количине снијега на терену одложене утакмице у Тузли и Зворнику, али су на ова два меча примијењени двоструки аршини који су познати само предсједнику Такмичарске комисије БиХ, Сејди Зукановићу из Теслића, који је освједочени заштитник клубова из Федерације БиХ.

Наиме Слобода и Славија су свој меч одиграли јуче како и налажу пропозиције Правилника о фудбалским такмичењима у БиХ, док ће о утакмици Дрина - Будућност одлучивати надлежни органи.

Предсједник Такмичарске комисије ФСБиХ, Сејдо Зукановић, не види ништа чудно у томе што се у истим условима примјењују различита правила.

- По члану 60 Правилника о такмичењу о одложеном сусрету одлучује надлежна комисија. У Тузли су се клубови договорили да сусрет одиграју наредног дана, док у Зворнику договора није било. О судбини сусрета одлучићемо данас на сједници Такмичарске комисије и послије извјештаја службених лица вјероватно одрeдити нови термин одигравања - рекао је Зукановић.

Оваква изјава могла се и очекивати од људи који воде фудбал у овој земљи, али изгледа да они не познају или не знају да тумаче Правилник о фудбалским такмичењима у БиХ. По том правилнику у члану 60 став 3 јасно пише: "Уколико је утакмица прекинута из разлога више силе, а прије истека 80 одсто регуларног времена, или није одиграна, утакмица ће се одиграти наредног дана у исто вријеме, а ако се не може одиграти ни наредног дана, такмичарски органи ће утврдити нови термин за одигравање утакмице." У овом члану нема ниједна једина реч о договору клубова о одлагању, па су требали исти аршини да важе за мечеве у Зворнику и Тузли. Или можда велика количина падавина није виша сила, односно та виша сила није исто за Слободу и Дрину? Да ситуација буде још комичнија у Тузли је пред почетак сусрета стадион био 10 одсто очишћен, а у Зворнику су била чиста оба шеснаестерца до траве, очишћене све линије терена и ангажована механизација и око тридесет волонтера на чишћењу. Клуб из Зворника је још у сриједу тражио одлагање утакмице, док је Слобода то урадила тек у петак.

У зворничком премијерлигашу сумњају да је позадина свега нечасна радња по којој би гостима била додијељена три бода, али се сви надају да у Такмичарској комисији има и поштених људи који ће донијети праведну одлуку. Уколико буде донесена одлука да се клубу из Зворника одузму бодови, постоји велика вјероватноћа да Дрина иступи из Премијер лиге и тражи заштиту органа ФСРС, као и солидарност свих клубова из РС и клубова којима је фудбал изнад свега. Клуб из Бановића се понио крајње неспортски, јер њихов службени представник није желио да потпише записник. Прије неколико сезона Бановићани су на исти начин оштећени послије сусрета са Широким Бријегом, а сада се надају бодовима за зеленим столом. Уколико имају екипу којој је мјесто у Премијер лиги БиХ, требало је да одиграју меч, а не да се крију иза моћника који штите њихове интересе.

Тренер Дрине, Дарко Војводић, истиче да се не боји ниједне екипе у бх. лиги, али да га је страх закулисних радњи, те да би пристао да игра утакмицу с Будућности и на Мјесецу, јер би сигурно побиједила његова екипа.


2 коментара:

  1. Drina kao novajlija u ligi ima još da uči, izgleda.

    Novi termin je, po meni pravedan. Nisu se stekli uslovi za odigrvanje utakmice, Bud nije dobila za zelenim stolom. 2. mart i ko bolji - njemu bodovi. Posve OK. A Sloboda i Slavija? Ljudi se poznaju godinama, pa se dogovorili.

    Borise, teren u Tz je bio puno čišći nego si napisao.

    ОдговориИзбриши
  2. Ne bih rekao, ali nema veze, više nije ni važno, ako se sad ne spremimo onda nek i izgubimo 3:0.

    ОдговориИзбриши