петак, 24. септембар 2010.

Кога више брига за светињом

Мечеви шеснаестине финала Купа Републике Српске донијели су наизглед неколико изненађења. Клубови из нижег ранга такмичења у неким сусретима пролаз даље изборили су преко екипа које наступају у вишем рангу бх. фудбала, па чак и у највишем, елитном. Ништа необично за купове, јер они са собом доносе изненађења, често и сензације.

Како другачије назвати елиминацију Ливерпула из енглеског Карлинг клупа од нижеразредног клуба или, још ближе нама, испадање ОФК Београд од стране Телеоптика, тима који није члан Јелен Суперлиге Србије као што је то случај с "романтичарима".
Шодно овим примјерима, елиминације из Купа Српске Рудар Приједора, Славије и Леотара, три српска премијерлигаша од пет, у сусретима с тимовима који наступају у Првој лиги, мркоњићком Слободом, Подрињем из Јање, те вишеградском Дрином ХЕ, могло би и требало би да се назове изненађењем.

Међутим, да ли је то баш тако? У условима када најмасовније такмичење у оквиру ФСРС нема проходност, односно када побједнику не омогућава ништа осим да сљедеће сезоне брани пехар, у условима када побједнику није омогућена ни примамљиву новчана награда у случају освајања трофеја, питање је колико клубови који се такмиче у Премијер лиги желе да "потегну" у Купу Српске, поготово уколико наступају још и у Купу БиХ, преко којег могу и до европске визе, као што је то ове сезоне случај с Леотаром и Славијом,.

Колико значаја у Требињу придају овом такмичењу најбоље говори податак да тренер клуба с "Полица", Вукашин Вишњевац, није ни путовао у Вишеград, гђе се играо меч.

- Веома смо оптерећени, јер је пред нама много тешких утакмица. За викенд нам слиједи гостовање Зворнику, због чега сам и одлучио да поштедим првотимце, па сам у Вишеград послао помоћника са фудбалерима који не конкуришу за тим. Нама је Премијер лига најбитнија, а и такмичење у Купу БиХ
- искрен је Вишњевац.

На сличан потез одлучили су се и у Рудар Приједору.

- Ми смо у Мркоњић Град путовали у подмлађеном саставу, пошто је наступлио и неколико јуниора. На располагању имам мало фудбалера, игра се сриједом, па суботом, и треба да сачувам екипу, јер је лига најбитнија, а слиједи нам сусрет са Зрињским. Да имам 24 или 25 играча, логично да бих посветио више пажње и Купу РС, који је мало и апсурдан, јер се прошло финале играло 15-20 дана након завршетка сезоне, а нелогично је толико задржавати играче на окупу - мишљења је тренер "рудара", Борис Гавран.

Славија је свој наступ окончала у Семберији.

- У подмлађеном саставу отпутовали смо у Јању. Дали смо шансу момцима који имају мању минутажу, међу њима и јуниорима. Нисмо успјели, Подриње је заслужено славило. Веома је оптерећавајуће играти на три фронта. Првенствено смо окренути Премијер лиги и Купу БиХ - нема дилему тренер "соколова", Драган Бјелица.

Један од премијерлигаша који није заустављен на првој препреци јесте бањолучки Борац.

- Реално, Куп РС је нешто што много цијеним. И као играч сам учествовао када су се играли први купови. Посљедњи трофеј у овом такмичењу Борац је освојио 1996. године, па тек онда под мојим вођством 2008, због чега сам веома везан за ово такмичење. Уколико неке екипе намјерно испадају, онда ово такмичење губи сваки смисао. Ми никад нисмо запоставили Куп РС, настојаћемо да идемо до краја - истиче Јагодић

извор: FOKUS

Нема коментара:

Постави коментар