уторак, 24. мај 2011.

Баковић: Из УЕФА ништа није стигло

Настављамо да пратимо новонасталу ситуацију у којој наводно УЕФА тражи избацивање Травника из Премијер лиге БиХ због многобројних намјештања европских утакмица. Овог пута преносимо текст из Независних новина у којем говоре генерални секретар Н/ФС БиХ и предсједник НК Травник. Како смо раније сазнали, чека се само крај првенства па да се крене са разоткривањем свих оних који су учествовали у намјештању утакмица.У случају избацивања Травника из лиге највјероватније у лиги онда остаје клуб који освоји 15 мјесто у Премијер лиги а тренутно је то ФК Дрина а до краја шампионата је остало још једно коло. Слиједи цјелокупни текст из Независних новина.

Ногометни/Фудбалски савез БиХ ништа званично није добио по питању могуће препоруке из УЕФА за избацивање НК Травник из Премијер лиге БиХ и за сада се све приче на ову тему своде на спекулације, казао је јуче Јасмин Баковић, генерални секретар бх. куће фудбала.

 Наводно учешће НК Травник у кладионичарској афери поново је актуелизовано, а спекулише се да би Н/ФС БиХ ускором могао добити налог из сједишта УЕФА којим ће бити потврђена усмена препорука да НК Травник мора бити избачен из Премијер лиге БиХ. Разлог је наводна умијешаност "везира" у намјештање пет мечева на припремама у Швајцарској 2009. године. Први оперативац Н/ФС БиХ, истакао је да у Сарајево ништа званично није стигло и све што и он за сада зна о овоме јесте оно из медија.

- Из медија сам упознат да се то питање наводно поново актуелизира. Међутим, Ногометни/Фудбалски савез БиХ ништа званично није добио о томе, нити било какве информације или посебна сазнања имамо. Знамо оно што је било путем медија, али било какав захтјев за неку нашу интервенцију у том смислу, нити од ФИФА нити од УЕФА нити неких наших државних органа нисмо добили до сада. Ту искључујем једино да се нешто десило током викенда, али не вјерујем, с обзиром  на то да је викенд нерадан у свим институцијама које би се евентуално могле бавити том проблематиком. У сваком случају званично немамо никавих информација о томе - каже Баковић.

 Ова тема поново је покренута након што је суд у Бохуму Анту Шапину осудио на пет и по година затвора због намјештања утакмица широм Европе и подмићивања играча, судија и једног дужносника УЕФА. Шапина је током суђења устврдио да је заједно са својим главним сарадником Маријом Цвртком организовао турнеју Травника у Швајцарској прије двије године, када су "везири" одиграли пет наводно намјештених утакмица. У Травнику као и до сада све оптужбе о намјештању одбацују, као и оне да су се већ помирили са судбином да ће бити избачени из бх. елите, те да због тога задњих неколико утакмица играју без воље и борбености.

- Одговорно тврдим да Травник никада није намјестио нити једну утакмицу. То су бесмислице и глупости. Травник је играо, игра и играће поштено! Имају органи који би то требало да докажу. Нека истраже и сигуран сам да ће доћи до закључка да ми са тим стварима немамо ништа - рекао је Мидхат Сарајчић, спортски директор клуба за "Пироте", и додао:

- Није истина да смо се помирили са неким испадањем из лиге. Први пут чујем тако нешто. Ми смо стабилан премијерлигаш и спремамо се за нову сезону у Премијер лиги БиХ.

1 коментар: